Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ALL4FAMILY ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ ΖΗΚΟΣ ΚΟΝΤΗΣ πρ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Σύνδεσμος βίντεο https://youtu.be/DGIPtzU5VpY All 4 FAMILY ΠΡΟΣΩΠΑ, ΖΗΚΟΣ ΚΟΝΤΗΣ, Πρόεδρος της ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου   Λέμε συχν...

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ο Lou Ureneck γράφει για τη Σμύρνη και την καταστροφή της



 ΒΙΒΛΙΟ



“Η Μεγάλη Φωτιά”… δεν ήταν ψέμα

Γράφει η Δήμητρα Μπάρκα, Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κορίνθου


Η Σμύρνη και η καταστροφή της από τις ορδές του Κεμάλ έρχονται με τρόπο εντυπωσιακό στην επικαιρότητα, εξαιτίας μιας ιστορίας του εγγονού ενός αμερικανού πάστορα του Asa Jennings. Ο Asa Jennings συνεργαζόμενος με τον τότε πλοίαρχο Ι.Ε Θεοφανίδη εκείνες τις ημέρες της καταστροφής και του αίματος ανέλαβαν να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί : ανθρώπινες ζωές. Μια επιχείρηση εκκένωσης από τη κόλαση. Αυτό περιγράφει στο βιβλίο του ο Lou Ureneck.

Η ιστορία έχει ως ακολούθως. Ο πάστορας Αsa Jennings από το αμερικανικό ΥMCA υπό το κράτος της απελπισίας από τις σφαγές και την έκταση της πυρκαγιάς μετά από έγκριση του Αμερικανού αρμοστού στην Κωνσταντινούπολη Υποναύαρχου Bristol ( Ιδιαιτέρα φιλικά προσκείμενου προς τον Kemal ) αφού κατόρθωσε να συναντήσει τον Κεμάλ του ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να βρει τρόπο να αναχωρήσουν οι Έλληνες από την Σμύρνη με πλοία και αν το επιτύχει να σταματήσουν οι σφαγές. Ο Κεμάλ συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι αυτό πρέπει να υλοποιηθεί ΑΜΕΣΑ και συγκεκριμένα σε διάστημα μιας εβδομάδας. 

Η δεύτερη προϋπόθεση ήταν ότι αν η μεταφορά γινόταν με Ελληνικά εμπορικά αυτά θα εισέρχονται στον κόλπο της Σμύρνης χωρίς σημαίες, τέλος δε δεν θα επιβιβάζονται άνδρες με ηλικία στρατεύσεως. Αν η προσπάθεια του πάστορα να διασφαλίσει τα συμφωνηθέντα εντός 7 ημερών δεν είχε αποτέλεσμα τότε η σφαγή θα συνεχιζόταν μέχρι του τελευταίου νηπίου. 

Για να το επιτύχει ο πάστορ ναύλωσε ιταλικό εμπορικό που βρήκε στην Σμύρνη με το όνομα Κωνσταντινούπολις. Επιβίβασε 2000 εξαθλιωμένους Έλληνες και τους αποβίβασε στην Μυτιλήνη.

Η απίστευτη αλλά πέρα για πέρα αληθινή ιστορία που έγινε βιβλίο με τίτλο “Η Μεγάλη Φωτιά” είναι μια σημαντική μαρτυρία για όσα διέπραξαν οι Τούρκοι κατά των Ελλήνων τα οποία επανέρχονται και περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια μέσα σε αυτό. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συγγραφέα ταξίδεψε πέντε φορές στην Τουρκία προκειμένου να επισκεφθεί τα μέρη όπου εκτυλίχθηκαν οι σφαγές. Επίσης, η έρευνα του στηρίχθηκε σε γραπτές μαρτυρίες των κατοίκων της Σμύρνης, σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία πέντε διαφορετικών χωρών κυρίως των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου